Yatzy regler

Yatzy regler

Yatzy er et velkendt terningespil, der har eksisteret i mange år. Det er et sjovt terningespil at spille, når man er på ferie eller hvis man har en hyggelig stund sammen med sin kæreste, ven/veninde eller familien. Yatzy regler kan godt være lidt svære at huske på, derfor har vi hjulpet dig på vej i dette indlæg med de generelle Yatzy regler. 

Antal spillere: Minimum 2 spillere op til 10 spillere. (Med en minimumsalder på 8 år)

Tidsrum: Ca. en lille time +/-

Set-up: Du skal bruge 5 terninger, et raflebæger og en blok til at skrive pointene ned på. Der findes Yatzy blokke, hvor du kan notere dine point ned på. 

OB: Nogle spiller enten med 5 terninger eller 6 terninger. I det klassiske Yatzy spiller man med 5 terninger, derfor vil vi tage udgangspunkt i det.

Spillets overordnet præmis

Yatzy handler om at få dannet særlige terning kombinationer med de 5 terninger, som du får stillet til rådighed. Du får 15 runder til at forsøge at ramme de forskellige terning kombinationer. Den person, der får flest point, vinder spillet. 

Før du går i gang

Hvis I har en yatzy blok til at skrive på, så skal hver spiller have sin egen kolonne på blokken. Her skal pointene noteres ned, når man har slået med terningerne. Ud fra hver boks skal der skrives point. Det kan være, du ikke får nogle point i en runde, men derfor skal det stadigvæk noteres på blokken. Her vil der bare skrives 0 point. Der må kun være et tal uden for hver boks på blokken. Men mere om det senere. 

Hvis du ikke har et Yatzy blok, så kan du tegne din egen. Du kan finde skabeloner online, som du kan efterligne. Hvis kan du også bare notere ned, når du bruger af de forskellige terninger kombinationer.

Køb yatzy udstyr her:

Terninge Kombinationerne

Før vi går i gang med at forklare, hvordan du spiller Yatzy, så vil vi liste de forskellige terningekombinationer. Det er de kombinationer, som du skal forsøge at matche med, når du skal i gang med at spille Yatzy. Terninge Kombinationerne lyder som følgende:

Enere: Du skal forsøge at slå et så stort et antal af 1’ere som muligt. Hver af 1’erne giver nemlig et point

Toere til og med seksere: Det samme gælder for 2’ere og 6’ere. Du får point efter det antal af øjne, der er på terningen. 

OBS: Du kan score til 63 point med disse terninger kombinationer. Hvis du formår at gøre det, så får du bonuspoint, bestående af 50 point. 

Et par: Hvis du får to terninger med det samme nummer, så får du point. Det vil sige, at du hvis du får to 4’ere, så får du 8 point. 

To par: To par skal være forskellige – her vil resten af dine terninger ikke tælles med. 

Tre ens: Hvis du har tre terninger, der har det samme nummer, så får du point. Det er samme regel, som der gælder ved et par. Hvis du f.eks. slår tre 4’ere, så får du 12 point. 

Fire ens: Samme regel igen – fire terninger med det samme nummer giver point – dvs. fire 4’ere giver 16 point.

Lille straight: Hvis du har terninger, der viser 1-2-3-4-5, så kan du få lille straight. Det giver dig 15 point.

Stor straight: Hvis du har terninger, der viser 2-3-4-5-6, så kan du få stor straight. Det giver dig 20 point

Fuldt hus: Hvis du har tre ens + et par, så kan du få fuldt hus. Terninge Kombination kan f.eks. være: 5-5-5-6-6. Man regner antal af øjne sammen til point. Det vil sige, at du vil få 27 point i denne situation.  De tre ens og et par skal være forskellige.

Chance: Hvis du ikke kan bruge dit terningekast til nogle ledige terninger kombinationer, så kan summen af dine terningerne overføres til chancen. 

Yatzy:  Du får Yatzy, hvis du i ét kast får terninger, der alle er ens. Hvis du slår Yatzy, så får du point fra dine terningernes værdig + 50 point. 

Sådan spiller du Yatzy

Man kan slå om, hvem der skal starte. Når man skal slå, så har man tre forsøg. Her bestemmer du hvor mange terninger, du ønsker at bruge. Det drejer sig nemlig om at matche med terningen kombinationerne på din yatzyblok. Alle førnævnte terninger kombinationer vil fremgå på din yatzyblok. Det handler om at udfylde den med point, så du kan vinde til slut. 

Du må som sagt selv bestemme hvilke terninger, som du ønsker at beholde og hvilke der skal kastes om. Du skal helst ligge en terning fra hvert slag, du foretager dig. 

Du skal helst gerne kunne matche med de terninger kombinationer, der er på din blok. Hvis du ikke kan ramme nogle af de kombinationer, der står på din Yatzyblok, så må du markere med et nul ud for den boks. 

Du må gerne undlade at kaste tre gange, hvis du allerede har slået en ønsket terninger kombination i første omgang. 

Når alle boksene er fyldt ud, så vinder den person med det højeste antal af point, hele Yatzy-spillet.