Skak regler

Skak regler

Skak er et spil, som kræver tålmodighed og fokus. Spillet centrerer sig omkring strategi, og er et af verdens mest populære spil. Målet i spillet er at sætte modstanderen skakmat. Dette sker kun ved, at angribe dens konge uden at modstanderen kan afværge det. 

Antal spillere: 2 spillere

Du skal bruge: Et spil skak

Formålet med skak: Spillet går ud på, at man igennem flere træk og forskellige skakbrikker skal kunne angribe modstanderens konge, uden at denne kan afværge det eller beskytte kongen. Man skiftes til at flytte skakbrikkerne på brættet.

Skak regler

Først skal man stille sit skakbræt op med de tilhørende skakbrikker. Vinderen af et parti skak, er den som får sat sin modstander skakmat. Skakmat nås ved, at angribe modstanderens konge, hvorledes modstanderen ikke kan kæmpe imod. Hvis ingen af jer ved spillets afslutning kan lave et lovligt ryk med jeres brikker ender spillet remis – uafgjort. 

Ingen brikker kan rykke til et felt, som er besat af samme farve. Derimod kan en brik godt flytte til et felt med modstanderens brik – da denne vil slå modstanderens brik hjem. 

Køb et spil Skak her:

Skak regler for brikkerne

• Dronningen kan flytte til alle felter på den række, linje eller diagonal den står på.

• Tårnet kan flytte til alle felter på den række eller linje den står på.

• Løberen kan flytte til alle felter på de diagonaler den står på. 

Når enten dronningen, tårnet eller løberen flyttes, kan de ikke flyttes “over” brikker som står i vejen. 

• Springeren kan flytte til en af de nærmeste felter, men må ikke rykkes på samme linje, diagonal eller række. 

• Bonden kan flyttes fremad på feltet foran den, så længe det er ubesat. I første træk, må denne rykkes to frem. Hvis bonden rykkes til et felt med modstanderen på, slås modstanderens brik hjem. 

En bonde som angriber et felt der er passeret af en af modstanderens bønder, idet at denne i ét træk er flyttet to felter frem fra sit udgangsfelt, kan vælge at slå modstanderens bonde som om den kun var flyttet ét felt frem. Dette må kun gøres i det første træk efter muligheden er opstået, og kaldes en passant.

Når en bonde når den række der er længst væk fra dens udgangsfelt skal den udskiftes med enten en dronning, tårn, løber eller springer af samme farve. 

Kongen kan kun flyttes på to måder. Den kan rykke til et tilstødende felt, som ikke er angrebet modstanderens brikker ellers kan kongen flyttes fra sit udgangsfelt og to felter hen mod tårnet. Derefter skal tårnet rykkes over kongen, og stå på det felt, som kongen lige har passeret.