Rummikub regler

Rummikub regler

Rummikub er det perfekte spil at spille sammen med hele familien. Både voksne og de mindre kan være med til at spille Rummikub. Det er et godt spil, der kan styrke ens koncentration og strategiske evner. Hvis du skulle have glemt, hvordan man spiller Rummikub og derfor mangler Rummikub reglerne, så kan du finde svaret på det her. Vi har skrevet om de generelle Rummikub regler i dette indlæg.

Antal spillere: Minimum 2 spillere, max 4 spillere

Tidsrum: Ca. en time 

Setup: Du skal bruge et Rummikub spil, hvori der er brik holdere, 104 brikker og 4 joker brikker. Alle brikker skal blandes ud på bordet med billedsiden nedad. Hver spiller skal tage 7 brikker op på sin brik holder og så kan I komme i gang. 

Spillets overordnet præmis

I Rummikub handler det om at komme af med alle sine brikker. Her skal du som minimum lægge en sekvens ned bestående af tre brikker, der passer sammen. Du kan også gøre sekvenserne større med flere brikker. Rummikub kan spilles i flere runder, indtil der er en, der kan lukke spillet. Den som har indkasseret flest point, vinder spillet. 

Sådan spiller du Rummikub

Du og dine medspillere skal slå om, hvem der skal starte. Dernæst skal I spille mod urets retning. 

Du kan komme af med dine brikker ved at kombinere dem på følgende måder:

  1. I numerisk rækkefølge – det vil sige, at tre af dine brikker skal lægge i numerisk rækkefølge og have samme farve. Det kunne f.eks. være tre sorte brikker, der har tallene 3-4-5.
  2. I grupper – det vil sige, at hvis du har tre-fire brikker, der alle har det samme nummer med forskellige farver, så kan du lægge dem ned.  Det kunne f.eks. være sort 3, rød 3 og blå 3. 

Når du lægger ned i første runde, så skal du kunne lægge ud for en værdi af 30 point. Værdien beregnes ud fra det antal, som fremgår på dine brikker. Hvis du har 11 rød, 11 blå og 11 sort, så kan du lægge det ud. Det giver nemlig samlet 33 point og det giver dig adgang til at komme med i spillet. Hvis du derimod ikke har 30 point i værdi af dine brikker, der står på din brik holder, så skal du trække en brik op. Og så er det næste spillers tur. 

Når du har lagt noget ud, så har du nu mulighed for at omrokere dine egne brikker, men også dine modstanderes. Det betyder, at hvis en af dine modstandere har lagt noget ned, som du kan bruge til dine brikker på din brik holder, så må du tage det. Det drejer sig kun i tilfælde af, at modstanderen har lagt fire brikker ned, da en sekvens skal være bestående af tre brikker. 

  • Et eksempel på dette kunne lyde som følgende: Hvis du har rød 6 og 7, og din modstander har lige lagt en gruppe bestående af fire brikker af 8’ere ned, så kan du tage hans/hendes rød 8 og tilføje det til din numeriske rækkefølge. 

Hvis du alligevel ikke kunne danne noget med de brikker, som du har taget, så er straffen at du skal beholde brikkerne på din brik holder. Vær derfor sikker på, at du kan bruge brikkerne, før du tager dem. 

Jokere 

I Rummikub spilles der med jokere. Jokere er erstatning for manglende brikker, som du ikke har inde på din brik holder. Du kan f.eks. bruge en joker, hvis du har rød 6,7,8 og mangler rød 9 til at færdiggøre rækkefølgen. Du kan ikke opdele en gruppe, hvor der er en joker i. Du kan tilføje noget til en af dine modstanders gruppe ved at lægge din brik ned, eller hvis du har den brik, som en joker erstatter for. Det vil sige, hvis din modstander har lagt blå 11, rød 11 og en joker, der erstatter sort 11, så kan du tage hans/hendes joker, hvis du har sort 11 inde på din brik holder. 

Når spillet er færdigt

Når I er færdige med at spille Rummikub, så skal pointene tælles sammen. Et spil bliver afrundet, når en spiller kan runde spillet af med en sidste brik og som siger ”Rummikub!”. Så skal du i gang med at tælle point sammen. Hvis du har mange brikker på din brik holder, så skal du trække det fra, med det som du har lagt ud. Det kan godt betyde, at du går i minus. En joker tæller for 25 point.

Summen af det, som du har i minuspoint, får vinderen overført som pluspoint. Hvis I vælger at fortsætte med flere omgange, så vil man lægge det samlede antal point sammen til sidst og se, hvem der har flest pluspoint.