Røvhul regler

Røvhul regler

Røvhul er sjovt og strategisk spil, som du kan spille med enten familie eller med dine venner/veninder. Det er ikke det pæneste navn på et kortspil, men det er nu ganske sjovt. Som navnet antyder, så ligger det op til, at taberen bliver udsat for hån til slut. Men det kommer vi ind på senere.

Antal spillere: minimum 3 og op efter. 

Type af kortspil: Det kræver et kortspil, hvor der er jokere med. 

Tidsrum: Alt fra 10 minutter og op efter. 

Spillets overordnet præmis

Når du spiller Røvhul, så gælder det om at komme af med alle dine kort, som den første.  Hvis du sidder til slut og er den sidste, der ikke er kommet af med dine kort – så bliver du kåret til spillets ”Røvhul.”

Før du går i gang

Før der gives kort, så skal der aftales blandt spillerne, hvad værdien er for de forskellige kort. I Røvhul spiller man med Ryddere, som kan rydde bordet for kort. Det er oftest jokere og 10’ere, der er ryddere. Hvis I ikke har et kortspil med jokere, så kan I vælge et andet tal, der kan være ryddere. Det kan f.eks. være 5’ere eller 8’ere. 

I skal hernæst blive enige, om styrken af de forskellige kort. F.eks. så er 3’ere det laveste tal, hvorimod 2’ere er det højeste, udover jokere og 10’ere. Værdien af kortene følger fra 3 op til 2 – så 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, knægt, dame, konge, es, og slutteligt 2. 

Sådan gives kortene

Alle kort skal gives i Røvhul. Så der skal ikke være resterende kort. Antallet af kort, som du skal have, afhænger af, hvor mange spillere der er med.  Så længe alle kort er givet, så spiller I det korrekt. 

Hvis I skulle mangle kort, så kan en spiller spille med færre kort i en runde og en anden i den næste runde. 

Sådan spiller du Røvhul

Den spiller, som ligger inde med klør tre, skal starte spillet. Kortet smides ud på bordet, hvor den spiller, som sidder ved siden af, skal forsætte. Med andre ord, så skal Røvhul spilles med uret.  

Når klør tre er blevet smidt ud, så går det på at ”stikke” kortets værdi med et højere tal. Du skal altså overgå kortet i værdi. Så hvis den næste spiller i række f.eks., sidder med klør otte, så kan det kort lægges oven på klør tre. 

Bordet kan som sagt blive ryddet, hvis man har en joker eller en 10’er. Men det kan også ryddes, hvis der er ingen, der kan lægge noget ud. Lad os sige, at der nu er blevet lagt en dame ud i bunken. Ingen kan ”stikke” den, så de bekender ”pas” alle sammen. Så er det den person, der har smidt damen ud, der må begynde den næste runde. 

Hvis den første spiller, som smed klør tre ud, havde alle treerne, så kan han eller hun faktisk rydde bordet med alle sine fire treer. Hvis spilleren derimod kun havde to treer eller tre treer, så det lægges ned som et sæt. Så skal den næste spiller stikke kortets værdi med at lægge to eller tre ens ned, der kan stikke værdien af klør tre. 

Så hvis der lægges tre treere ned, så kan du f.eks. smide tre femmere ned. Så overgår du kortets værdi. Hvis der er ingen, der kan slå de tre treere, så kan det også rydde bordet. Det kan også rydde bordet, hvis du smider to treer og den næste spiller herefter smider de sidste to treer ovenpå. 

Kan du ikke spille nogle kort, så kan du sige ”pas” og turen går videre til den næste spiller. Hvis du er den samme person, der kan spille kort og andre ikke kan smide noget, så forsætter det med at være din tur. 

Du kan altid bruge dine ryddere, hvis der bliver smidt kort ud, som du ikke kan spille med på. Men ryddere skal bruges strategisk, så du har flere af dem mod slutningen af spillet. Så undgår du nemlig at sidde med for mange kort til slut. 

Den person, der først kommer af med sine kort, udnævnes som Præsident. Den anden, der kommer efterfølgende, bliver udnævnt som Vicepræsident. Derimod så bliver tredjepladsen kåret som Vicerøvhul og slutteligt kåres taberen af spillet til Røvhul. Her kan I naturligvis håne Røvhullet, uden det ødelægger den gode stemning. 

Sådan skal kortene gives efterfølgende

De førnævnte titler har en vigtig funktion i de efterfølgende runder. Inden I starter på en ny runde, så skal der udveksles kort mellem spillerne.

Præsidenten og Røvhullet skal skifte to kort med hinanden. Præsidenten skal have Røvhullets to bedste kort. Det er f.eks. Ryddere eller 2’ere, der kan gives væk af Røvhullet. Røvhullet får derimod Præsidents to dårligste kort. Det kan f.eks. være ligegyldige kort af en lav værdi, som ikke kan give et sæt, som gives af Præsidenten. 

Den samme regel gælder for Vicepræsidenten og Vicerøvhullet, dog skal der kun udskiftes med ét kort.