Olsen kortspil regler

Olsen regler

Olsen er det perfekte kortspil, som du kan spille sammen med hele familien, hvis I skal hygge jer en aften. Det er et spil, der kan spilles af samtlige familiemedlemmer, så selv de yngste kan være med. Olsen kendes også af andre som ”Pis’ Olsen”. Hvad du foretrækker at kalde spillet, er helt op til dig. 

Antal af spillere: 3-6 spillere

Type af kort: Kortspil uden jokere 

Tidsrum: Et sted mellem 10-15 minutter

Sådan gives kortene

Man fordeler syv kort ud til alle spillere, imens resten af kortene placeres i en bunke inde i midten. Her skal der lægges et kort ud, med billedsiden vendt opad. Man skiftes til at give kort – det kan f.eks. gå med urets retning. Man kan slå om, hvem der skal starte. Ellers kan reglen også være, at det er den yngste eller ældste, der lægger ud. 

Sådan spiller man Olsen

Kortspillet Olsen handler i princippet om at komme af med alle sine kort. Man skiftes til at lægge et kort ud. Her er det vigtigt, at man lægger et kort ud, der har samme værdi eller farve, som det kort, der allerede ligger ude på bordet. Så lad os sige, at kortet der ligger på bordet er klør 5. Så skal du enten smide klør eller et andet kort 5 i en anderledes farve. Det kan være hjerter 5. Så skal I spille hjerter efterfølgende.

Hvis du ikke kan lægge noget ned, så skal du trække et kort fra bunken. Hvis du er så heldig at trække et kort, du kan bruge, så kan du lægge det ned. Derimod hvis det ikke er brugbart, så skal du beholde det, og det bliver den næste spillers tur. 

Kort 8 er et særligt kort. Hvis du er heldig at have kort 8 (gælder for alle farver), så kan du bruge dette som en slags joker. Med kort 8 kan du nemlig ændre hvilken farve/kulør, der skal spilles med. Hvis der ligger et kort, som du hverken kan stikke eller finde et relevant kort til, så kan du lægge kort 8 ud og sige ” jeg skifter til…” og så ændrer du farven. Det vil sige, hvis du ikke har nogle klør, men derimod en masse hjerter, så kan du ændre farven til hjerter. 

Kort 2 er straf kortet. Dem bruger du til at give dine medspillere ekstra kort med. Hvis du har kort 2, så skal næste spiller trække 2 kort op. Hvis han/hun derimod også har kort 2, så kan det lægges ovenpå det eksisterende kort. Så bliver det pludseligt til 4 kort, som man skal trække op. Og sådan kan det fortsætte.

Når du lægger dit næstsidste kort ud, så skal du sige ”Olsen!”. Det betyder nemlig, at du er ved at lukke spillet. Hvis du glemmer at sige Olsen, så skal du trække et kort op som straf. Så husk derfor at få det sagt i tide. 

Hvis du har sagt Olsen, og dermed kan lukke spillet med dit sidste kort, så har du vundet! Her siger nogle som en sejr ”Pis’ Olsen!”. Men det er ikke alle, der kender til den regel.