Kalaha regler

Kalaha regler

Du har sikkert spillet Kalaha på et eller andet tidspunkt, da du var mindre. Kalaha er et hyggeligt spil, der er nemt at lære, hvis du aldrig har spillet det før. Det er et spil, der både kan spilles af voksne, men også af børn, der lige er begyndt i skolen. Måske du har glemt, hvordan man spiller Kalaha? Så kan du finde kalaha reglerne i dette indlæg. 

Antal spillere: 2 spillere

Tidsrum: En lille halv time

Setup: Du skal bruge et Kalaha bræt med tilhørende kugler for at kunne spille.

Spillets overordnede præmis

I Kalaha gælder det om at få skaffet flest kugler. Det vil sige, at du skal få fat i din modstanders kugler og placere dem i din Kalaha til højre for dig (det er den store fordybning nede forneden af spillebrættet). Du har vundet i Kalaha, når alle kugler er blevet fjernet fra din modstanders banehalvdel og hvis du har flest kugler i alt. 

Sådan spiller du Kalaha

Du skal starte med at fordele alle kuglerne rundt i de 6 fordybninger. Der skal være 6 kugler i hver fordybning. I kan slå om, hvem af jer to der skal starte spillet. Den som starter spillet skal tage alle kugler i én fordybning og dele én kugle ud til hver af sine fordybninger – dette skal gøres mod uret. Der skal også lægges en kugle i ens Kalaha, så den må du ikke springe over. Du må ikke lægge en kugle i din modstanders fordybning. 

Du får en tur til, hvis din sidste kugle havner i din kalaha. Derfor må du igen tage alle kugler fra en fordybning og dele rundt på din side af brættet. Hvis din sidste kugle ender i en fordybning, hvor der allerede var kugler, så må du tage de resterende kugler og fortsætte dit spil. Havner din sidste kugle derimod i din kalaha, så må du frit vælge hvilken fordybning du skal tage dine kugler fra til at fortsætte spillet.

Hvis din sidste kugle havner i din modstanders fordybning, hvor der er tomt for kugler, så går turen til din modstander. 

Spillet vil stoppe, når alle dine kugler fra din banehalvdel er tomme. Alle dine kugler skal ligge i din kalaha. Du må tage din modstanders kugler over i din kalaha, fordi det er dig, der stopper spillet. Her skal I tælle kuglerne sammen, og den som har flest kugler har vundet spillet.

Køb Kalaha her: