Blackjack regler

Blackjack regler

Blackjack er et velkendt casino-kortspil, som de fleste af os har hørt om. Dog kan der være tvivl om, hvordan Blackjack egentlig skal spilles. Det er faktisk et relativt nemt spil at lære, når man først har fundet ud af, hvordan reglerne er, og hvordan det spilles. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan spille Blackjack med dine venner til næste drenge/pige aften!

Antal spillere: Der kan være op til 9 spillere (foruden dealeren) 

Type af kortspil: Et kortspil uden jokere

Spillets overordnet præmis 

Blackjack handler i princippet om at komme tættest på 21. Det handler om at slå kort dealeren, og ikke de andre spillere. Så hvis du ikke rammer 21, så taber du spillet. Derfor skal du bruge kort til at komme tættest på 21. Kortene har forskellige værdier, men der er ikke forskel på, hvilken farve kortet har. Det er alt sammen ens. De forskellige værdier lyder som følgende:

  • Kort 2-10 har deres respektive værdier (så 2,3,4,5,6,7,8,9,10)
  • Billedkort har værdien 10
  • Es gælder enten for værdien 1 eller 11. 

Sådan gives kortene

Alle spillere skal indtage deres plads. Her skal du placere en indsats. Det kan være et fiktivt tal eller faktiske penge. Kort Dealeren (også kaldt Bankøren) giver alle spillere to kort, og giver hertil også sig selv to kort.  Det ene af kortene skal vendes med billedsiden opad. 

Mulige træk i Blackjack

Når du har fået tildelt dine to kort, så er der flere mulige træk, som du kan gøre dig. Her er det vigtigt, at du orienterer dig om, hvilke kort kort dealeren har fået. Det er nemlig med til at fortælle dig, hvad du skal beslutte dig for at gøre efterfølgende.  Her har du forskellige muligheder for, hvordan du vil spille dine kort:

Punkt 1 – stå/stand:

Hvis du ikke ønsker at trække flere kort, så skal du stå over. Det kan være en god idé at gøre, hvis du allerede nu kan se, at du er tæt på at ramme de 20. Hvis dine to kort tilsammen giver 20, så har du måske en chance for at få Blackjack senere. Alle andre kort vil du ellers tabe med. 

Punkt 2 – træk/hit:

Hvis du gerne vil have endnu et kort, så skal du bede kort dealeren om at trække et nyt kort for dig. Hvis du kan se, at dine kort tilsammen giver en lav værdi, så er det en god idé at trække endnu et kort. Her vil det også give mening, at du orienterer dig om, hvilke kort kort dealeren har. Hvis kort dealeren har et kort, der har værdien 10 (det er så et billedkort), så kan du godt trække et kort mere. Særligt hvis dine kort tilsammen giver 11. Hvis du havde noget højere end dette, så kunne du potentielt komme til at ramme over 21. 

Punkt 3 – split: 

Hvis du har to ens kort (f.eks. to esser) så kan du vælge at splitte kortet. Her splitter du dine kort fra at være i en hånd til to separate hænder. Så vil hver hånd få sin oprindelige indsats. Det betyder bl.a. også, at dine indsatser bliver fordoblet. Det giver dig god mulighed for at komme tæt på de 21, fordi du har to hænder at vælge imellem. 

Punkt 4 – dobbel/double: 

Hvis du tror, at du har mulighed for at vinde ved at trække et tredje kort, så kan du forhøje indsatsen til det dobbelte. Det gør også, at du har større mulighed for at vinde det dobbelte af din indsats. 

Særlige regler

Punkt 5 – forsikring/Insurance 

Hvis kort dealerens første kort er et es, hvilket giver kort dealeren større chance for at få Blackjack, så kan du forsikre dig imod, at kort dealeren får en naturlig Blackjack. Hvis der altså trækkes et kort med en værdi af 10. Her kan du smide halvdelen af din indsats som en forsikring, så kan du nemlig vinde noget, hvis kort dealeren får blackjack. Hvis kort dealeren derimod ikke får Blackjack, så mister du de penge, som du havde forsikret. 

Punkt 6 – surrender/opgive

Du har også chancen for at kunne overgive din hånd, efter du har modtaget dine to første kort. Det er en særlig regel, der gør at du mister kun halvdelen af det, du har sat ind som din indsats. Det betyder, at du mister færre penge, hvis du allerede fra start vurderer, at du vil tabe med dine to kort. 

Hvordan vinder man så i Blackjack?

Som nævnt, så skal du have en højere hånd end dealeren. Derfor skal du komme så tæt som muligt på 21, uden at det kommer til at ramme over. Du kan f.eks. have en hånd bestående af en konge, kort 5 og kort 6. Det giver tilsammen 21. Og så har du vundet!

Den højeste hånd, som du kan få, det er et es sammen med et billedkort eller hvis du trækker kort 10. Du kan også vinde i Blackjack, ved at ramme 21 uden det er Blackjack. Det er i tilfælde af, hvis du har 21 på den anden hånd (hvis du har splittet dine kort). 

Særlige betegnelser

At buste/busting

Hvis du rammer over 21, så taber du spillet. Det betyder at ”buste”. Hvis dealeren derimod buster, så vinder du spillet. Hvis du allerede har tabt eller overgivet dig, så kan du ikke vinde, hvis kort dealeren taber. 

Push

Hvis du og kort dealeren begge får Blackjack, så går spillet lige op – dette kaldes for push. Det betyder, at du kan trygt beholde din indsats. Det gør sig også gældende, hvis du har en anden hånd, der matcher med kort dealerens kort (som ikke er 21). 

Soft – og Hard Hand

Alle kort der indeholder et es, er en Soft Hand. Hard Hands er derimod de hænder, der har risiko for at blive bustet, grundet det kort, der bliver trukket næste gang. Her vil et es ikke indgå.